Leírás:
KÉZMŰVES LEKVÁROK ÉS KRÉMEK
Lukács Lóránt kistermelő, Bárdudvarnok Szendi-hegy
Bárdudvarnoki tanyámon és környékén megtermett gyümölcsöket, zöldségeket és a közeli erdő javait dolgozom fel.
2011 végén kezdtem el az őstermelői/kistermelői munkát, amire az inspirált, hogy a tanyám és környékének ízeit szélesebb körben is bemutathassam, és hogy a hagyományos recepteken túllépve új termékeket mutassak be az arra nyitott érdeklődőknek.
Rendszeresen részt veszek a helyi termelői piacunkon, a Petörke Portékán, a környékbeli és budapesti rendezvényeken.
Medvehagymából készült termékeimmel 2013-ban elnyertem a Duna-Dráva Nemzeti Park védjegyének használati jogát
Az elmúlt év(ek) lekvárjait és krémjeit ajánlom most figyelmébe:
- Kökény-Szőlő lekvár: A dércsípte kökényt a zamatos otellóval főként vadakhoz javaslom fogyasztani, de fagylaltok, rétesek önteteként is megállja helyét. Ne restellje kenyérre kenni!
- Szőlő-Birskörte lekvár: A muskotály parfümössége és a birs erős karaktere kiválóan egészíti ki egymást. Sajtok, halak, főtt és sült húsok mellett izgalmas – sült májjal egyenesen klassz. Ez a lekvár is kiállja a hagyományos fogyasztás próbáját.
- Vöröshagyma lekvár - csatni szerűség: Az olívával, jófajta fehérborral, aszalt szilvával, és kevés hozzáadott cukorral készülő vöröshagyma lekvár a sültek jóbarátja. Merészebbeknek sötét húsú halakhoz, jófajta hurkákhoz javallom.
- Medve-Hagyma lekvár: A vöröshagyma lekvárhoz hasonló az elkészítés, szilva helyett mazsolával készül (cukor nélkül) és a végén friss medvehagyma adja meg karakterét. Fogyasztását a hagyma lekvárhoz hasonló módon javaslom, ha fűszeres húsokhoz használja, akkor kalkulálja be a medvehagyma jellegzetes zamatát!
- Medvehagyma pesztó (paszta): A medvehagyma zsenge leveleinek markáns ízét szeretném hosszabb időre az asztalra varázsolni! Sóval és szűz olíva olajjal, napraforgós ízekkel keverve tartom el. Tésztákhoz kemény sajttal, fűszerként levesbe/salátába/fűszervajba, akár magában is pirítósra kenve fogyasztom.
- Medvehagymás babkrém: Imádom a babot, ezért a babkrém elkészítésére különleges hangsúlyt helyeztem! Én lepényben (v. sós palacsinta v. tortilla) friss zöldségekkel, fűszeres hússal, tejföllel szeretem, de az előbbi összetevőkkel bármilyen kombinációban beválik.
- Borsmentás Eper lekvár: A friss eper és a borsmenta jó barátokká lettek főzés közben. Együtt pedig még nyitottabbak, szerintem belsőségekhez (pl. sült máj, májas hurka), bárányhoz illik legjobban. Jó minőségű vanília fagylalthoz öntetként enném.
- Pikáns Cseresznye lekvár: a cseresznye semleges ízét balzsamecettel és mozsárban tört színes borssal tettem izgalmasabbá, ami sültekkel működik együtt.
- Meggy lekvár: a gyümölcs szépségéhez hűen hagyományosan készített lekvár, vajas kenyérhez vagy egytál ételekhez egyaránt illik.
- Uborka lekvár: "relish" szerű fűszeres uborka, ami nagyon fűszeres húsokhoz (pl. pikáns sült kolbász) vagy semleges ízű húsokhoz (pl. hal v. levesben főtt hús) egyaránt passzol.
- Mirabolán Szilva lekvár: ismertebb nevén Lotyó-, Potyóka-, Fosóka szilva. Magyar nevei alapján nem túl megbecsült gyümölcs, én a fekete fajtából dolgoztam, és nagyon megtetszett!
- Tormás Alma krém: édeskés-csípős házi tormakrém, amit a húsvéti menün túl pl. füstölt húsokhoz, halakhoz fogyasztok.
- Mentás Alma lekvár: az ötlet a Borsmentás Eperből indult, az alma hendikepjét karamellizált cukorral igyekeztem csökkenteni. Ajánlásaim hasonlóak: bárány, máj.
- Fűszeres Barack krém: chutney szerű lekvár, ahol az alapanyag a kis szemű, sűrű szövésű hagyományos paraszt barack, amit chilivel és csillag ánizzsal főztem össze.
- Zöldparadicsom lekvár: a vanília ízével próbálkoztam szebbé tenni az amúgy is nagyszerű gyümölcsöt. Levesben főtt húshoz, vagdaltakhoz, halakhoz ajánlom.
- Paradicsom szósz: házias szósz lédús, zamatos ( kb. fele bivalyszáj fajta) paradicsomból, hagymával, szurokfűvel ízesítve. 0,5 literes kiszerelés, tésztákhoz.
- Zöldség paszta: híg levesekhez ajánlom ízesítőnek, "vegeta" friss alapanyagokból sok zöldfűszerrel (zeller, petrezselyem, lestyán), sóban tartósítva.
- Bodzás Cékla lekvár: a céklát bodzavirág szörpben főzöm ressé, és a bodza bogyójával dúsítom fel. Az illatos, „más” lekvár vad- és libasülthöz passzol szerintem.
- Bodzabogyó lekvár: a bodzabogyó főzete jól mutatja meg a növény sokoldalúságát, felhasználásának a fantáziánk szab csupán határt.
- Körte chutney: A körtét inkább frissen fogyasztjuk idehaza. Ezzel a krémmel új ízt próbálok előhozni a parfümös gyümölcsből, amiben a kapor, a chili, és a hagyma voltak segítségemre. Karakteres húsokhoz, belsőséghez illik.
- Narancsos Tök lekvár: A sütőtök főként a téli időszakban fontos vitamin forrás. Narancshús és friss gyömbér segítségével talán sikerült kissé izgalmasabbá tennem. Halakhoz, belsőséghez, bárányhoz ajánlom, de friss kenyérrel is jó.
- Fűszeres Sütőtök krém: A tököt a megszokottól eltérően fűszerezem meg, keleties ízt adva neki. Ropogós zöldségekkel és sültekkel lepényben, főtt hús mellé mártásnak, vagy baráti beszélgetéshez mártogatósnak ajánlom!
- Csipke-Galagonya lekvár: A hecsedli ízét megbolondította a galagonya és a citrom. Hagyományos fogyasztása mellett karakteres húsokhoz ajánlom, pl. bárány, füstölt sonka.
- Zsályás babkrém: A zsálya fantasztikus fűszer, almához, babhoz jól illik. Én az utóbbit dolgoztam föl segítségével, délies jelleget adva a babkrémnek. Pirítósra kenve, lepényben, de házi sültkolbászhoz is fogyasztható.
- Csalán paszta: A fiatal csalán hajtások ízének és hatóanyagainak megőrzése volt a cél. Asztal késszé válásában a hagyma, fokhagyma, ecet, és olíva olaj siettek segítségemre. Mindenféle főtt és füstölt húshoz barátsággal közeledik, de jó kenyéren és tésztán is.
- Medvehagyma kapri: A növény zsenge termését savanyítom – csípősen is. Jól fűszerez salátákat, tejtermékeket (vaj, tejföl, túró), de a kisült hús zaftjában átforralva jó kis mártást is rittyenthetünk segítségével.
- Virág / Zöldfűszer / Gyümölcs Szörpök: Akácvirág-, Bodzavirág-, Levendula-, Citromfű-, Menta-, Meggy-, Mirabolán szilva-, Bodzabogyó-, Kökény- szörpök.
Lukács Lóránt
kistermelői eng. sz.: 13-01-T-0216
őstermelői ig. sz.1714469
Elérhetőség:
Tel: 30/566-1547
E-mail: lekvar.lukacs@gmail.com
Képek: